Tisková zpráva  Volného bloku

Podpora postupu poslanců strany premiéra Maďarska Viktora Orbána  v Evropském parlamentu a výzva předsedkyně TOP09 k podepsání hmotného daru za reklamu strany Volný blok

Vedení Volného bloku dnes na tiskové konferenci v Poslanecké sněmovně podpořilo postup strany Fidesz MPS v Evropském parlamentu. „Než se nechat nutit poslanci celé frakce k hlasováním, která jsou v rozporu se zájmy vlastního státu, je lepší vystoupit a hájit své názory“ řekl poslanec Mgr. Lubomír Volný. „Zažíváme to denně v naší sněmovně a jsme rádi, že už nemusíme podléhat tlaku stranického sekretariátu a můžeme svobodně říkat své názory a hájit zájmy občanů České republiky“ dodal poslanec Marian Bojko.

Celý dopis premiéru Maďarska je součástí tiskové zprávy.

Ve druhé části tiskové konference vyzvala předsedkyně strany Jana Volfová předsedkyni strany TOP 09 Markétu Pekarovou Adamovou, aby byla tak laskava a přišla do kanceláře poslanců Volného a Bojka podepsat darovací smlouvu na nehmotný dar ve prospěch Volného bloku, protože TOP 09 na svém facebookovém profilu použila fotografii poslance Volného lídra Volného bloku a výraz flákanec. Novotvar vytvořený poslancem Volným a používaný ve volební kampani Volného bloku.

„Vzhledem k nepatrnému dosahu facebookového profilu TOP 09, nevyčíslili jsme onu reklamu na více, než 10 000 korun, ale i tato částka podléhá vykázání v účetnictví strany přes darovací smlouvu. Jinak bychom měli problémy s Úřadem pro hospodaření politických stran“ uvedla Jana Volfová.

Právní dopady nepodepsání smlouvy pak uvedl právní zástupce Volného bloku a předseda krajské organizace Vysočina JUDr. Luděk Růžička.

Záznam celé tiskovky z poslanecké sněmovny je na kanále Youtube https://youtu.be/xpnRJJ_tKx8.

Poslanci  Volný a Bojko dnes na tiskové konferenci za účasti pana Jakuba Olberta a Jiřího Janečka deklarovali, že všichni zasažení vládními opatřeními by měli mít stejné, jednoduché a předvídatelné kompenzace. Proto připravujeme návrh zákona, který bude situaci řešit podle vzorů, které se v ekonomicky vyspělé Evropě osvědčily tedy rakouský a německý model procentuální kompenzace podle roku 2019.

„V diskuzích se zástupci postižených profesí jsme ale pochopili, že pro ně je prvotním řešením otevření provozů, u kterých neexistuje vědecky podložené tvrzení, že v nich dochází k zásadnímu přenosu onemocnění Covid 19.

Pokud příslušná ministerstva nejsou schopna po roce dodat statistické důkazy o tom, že v uzavřených provozech skutečně dochází k přenosu Covidu 19 více než v zaměstnání a v domácnosti je něco špatně“ řekl poslanec Volný

„Otevření ekonomiky ušetří státu minimálně 10 miliard na plánovaných kompenzacích, což je i vzhledem k hrozícímu rozpočtovému provizoriu nemalá částka“ dodal poslanec.

„Nechceme finanční kompenzace, nechte nás pracovat. Dodnes jsme dokázali uživit sebe a své rodiny a přinést státu nemalé finanční prostředky na daních. Nikdy jsme nenatahovali ruku po sociálních dávkách. Chceme dále pracovat a živit své blízké, umožněte nám to.“ řekl Jakub Olbert, jeden z postižených majitel restaurace Šeberák.

Poslanci souhlasili s názorem pana Olberta, že je třeba udržet ekonomiku co nejvíce otevřenou, chránit cíleně ohroženou populaci, zejména seniory a uzavírat pouze ty sektory ekonomiky, ve kterých dochází prokazatelně k šíření nákazy. Pokud stát nedokáže, že právě restaurace a hotely jsou zásadním zdrojem nákazy a přesto je zavřou, je třeba jim náklady kompenzovat.

Velkou výhodou navrženého způsobu kompenzace, podle vzoru z Německa a Rakouska je to, že kompenzace se budou odvíjet od zdaněných financí a budou tedy zvýhodněni Ti poctiví živnostníci na úkor těch, kteří daňově své náklady „optimalizovali“. Lidé si udrží své zaměstnání a budou mít peníze na to, aby udrželi ekonomicky aktivní další segmenty ekonomiky.

„Musím tady také upozornit na další velmi ohroženou skupinu malých živnostníků. Na provozovatelé autoškol. I oni se dnes potýkají se zákazem činnosti a nikdo se o ně dodnes nezajímal. Navíc je naprosto katastrofální, že jejich žáci, kteří zahájili svůj kurz začátkem letošního roku, jej nemohou skoro po roce dokončit. Takže veškeré vynaložené náklady vlastně vyhodí z okna a musí začít znovu. Kdo jim zaplatí to, co na získání řidičského průkazu dodnes vynaložili?“ řekl na tiskové konferenci poslanec Bojko.

Závěrem tiskové konference poděkoval provozní pivovarské restaurace Malý Janek pan Jiří Janeček poslancům za to, že byli první, kteří se o jejich problémy začali zajímat. Uvítal i to, že poslanec Volný avizoval svoji účast na zítřejším setkání v jeho hostinci, samozřejmě však jen tehdy, pokud bude po hlasování o státním rozpočtu.